Salı, Kasım 22, 2011

KURABİYE

italyanların biskuviye verdiği isim; Biscotti

tereyağlı ve damla çikolatalı cookie
Kurabiye, tatlıya olan düşkünlüğün gerilemeye başlamasıyla birlikte, mutfaklarımızdan giderek uzaklaşan bir yiyecek türüdür. Ancak teknik olarak konuşulacak olursa, kurabiyenin Batı dillerindeki, mesela İngilizce karşılığı olan “cookie” kelimesi –veya Fransızca’daki eşanlamlısı olan “biskuvi” sözcüğü- tatlı ve tuzlu yiyecekler için ortak kullanılır. Kurabiyelerin ortak özelliği, fırında hamur iyice sertleşinceye ve kuruyuncaya kadar pişirilmiş olmalarıdır. Bisküvi sözcüğünün altında yatan da bu pişirme tekniğidir. 



biskuvi
Bisküvi kelimesi Fransızca’da “iki kere pişmiş” anlamına gelir ve eskiden bu gerçekten böyleydi. İki kere pişirme hamuru iyice kuru ve sert yapmaya yaramaktaydı. Böylece hazırlanan yiyeceğin daha uzun saklanması mümkün olmaktaydı ve bu özellik saklama koşullarının pek de iyi olmadığı dönemlerde bisküvinin yaygınlaşmasına yol açmıştı.

Hiç yorum yok: