Pazartesi, Kasım 21, 2011

ÇÖVEN OTU


Mersin'in meşhur tatlısı Kerebiç tatlısının olmazsa olmaz bir sosu vardır. Adı Çöven Köpüğü. Kremsi, beyaz, parlak ve şekerli bir sos. O köpük olmadan kerebiç tatlısını yemek neredeyse imkansız.
O muhteşem köpük adını aldığı Çöven Otundan elde ediliyor.


Çöven Otu, haziran-temmuz aylarında beyaz çiçekler açan, 50–60 cm yüksekliğinde çok dallı, çok senelik, kazık köklü, otsu bir bitkidir. Yaprakları sapsız, soluk yeşil renklidir. Çiçekler küçük pembe ve beyaz renklidir. Tohumlar küçük, hemen hemen böbrek seklinde esmer renkli ve üzeri pürtüklüdür. Köklerinin dövülmesinden çöven suyu elde edilir. Memleketimizde 27 kadar çöven otu türü bulunur.
Bitkinin kullanılan kısımları kökleridir. Konya ve Beyşehir havalisinde bu bitkiye dişi çöven ismi verilmektedir. İdrar söktürür. Terletir. Vücuda rahatlık verir. Kusturur ve balgam söktürür. Çöven köklerinde saponin, reçine ve seker vardır. Eskiden beri temizleyici olarak, lekeleri çıkarmak için kullanılır. Memleketimizde ve Yakin Doğu’da “tahin helvası” yapımında da kullanıldığı için buna, helvacı çöveni ismi de verilmektedir. Bazı yörelerimizde ve Kıbrıs’ta, pişirilerek salamura edilen hellim tipi peynirin bozulmaması için suyuna çöven kökü bırakılır. Trakya bölgesinde çöven otundan “köpük helvası” ismiyle beyaz, köpüksü helva yapılır.


Yaygın olarak idrar söktürücü olarak kullanılır. Öksürük kesici ve göğüs yumuşatıcı ilaçların hemen hemen hepsinin yapımında kullanılır. Ateş dürüşücü ve zayıflatıcı etkisi vardır. Kanı temizleyerek, ciltteki sivilcelerin geçmesini sağlar.

1 yorum:

Unknown dedi ki...

ürün tarımsal ürün olarak üretilmeye başlanmış. Çöven Kökü adres sahipleri tarım ortamında üretiyorlar.